Pilátus minden mennyiségben
vissza

Az Ön kosara még üres

Pilátus minden mennyiségben, mondhatnánk kicsit tréfásan. Hangosregényeink között ugyanis három, egymástól nagyon különböző stílusú és világlátású huszadik századi szerző műve is foglalkozik a Húsvét-közeli eseményekkel. És mivel a szerzők alaposan tanulmányozták a kort és annak eseményeit, nagyszerű írásaikkal segítenek nekünk, hívőknek és nem-hívőknek, hogy a Biblia szűkszavúságából ismert eseményeket behelyezzük egy plasztikus, mozgalmas, élő közegbe.

Márai esszéregénye, a Harminc ezüstpénz, azt boncolgatja igen élvezetes stílusban, hogy miért ott, és miért éppen akkor kellett eljöjjön a Megváltó.

Popper Péter egyetlen regénye, a Pilátus testamentuma, csodálatos fikció, melynek középpontjában Pilátus áll, akit nagy empátiával a körülmények áldozataként jelenít meg előttünk. De a kor más nevezetes alakjai is életre kelnek, mint Salome, akit a borítón látható festmény is ábrázol, Keresztelő Szent János fejével a kezében.

Bulgakov regénye, A Mester és Margarita, persze nem kimondottan húsvéti olvasmány, de azért ide kívánkozik, hiszen a zseniális szerző, aki magát a Sátánt tette műve egyik főhősévé, szabad átjárást biztosít olvasóinak Sztálin Moszkvája és Pilátus Júdeája között.

Aki tehát szeretne többet tudni arról a korról, amelyhez a húsvéti ünnepek eredete kötődik, hallgasson Márai Sándorra, Popper Péterre és Mihail Bulgakovra.

Kellemes ünnepeket!

 

közzétéve

Az Ön kosara még üres